Yahya Kemal Beyatlı

PDF Olarak İndir

Yahya Kemal Beyatlı Kimdir Hayatı Eserleri Hakkında Kısaca Özet Bilgi

Yahya Kemal Beyatlı, Milli Edebiyat Dönemi’nin bağımsız isimlerindendir. Neoklasisizm anlayışıyla eser verdi. Çağdaş Batı şiiriyle divan şiirini ustaca kaynaştırmıştır. Yahya Kemal Beyatlı, eserlerinde divan edebiyatını temel kaynak olarak seçti. Divan şiiri nazım biçimlerini şiirlerinde kullandı. Fransız sembolistlerin “öz şiir” anlayışı onda şiirini bütün fazlalıklardan arıtma, düzyazıdan uzaklaştırma eğilimi oluşturdu.

Nedim’den sonra İstanbul’u en fazla işleyen şairdir. Osmanlı tarihi, aşk, ölüm, sonsuzluk ve İstanbul sevgisi en fazla işlediği temalardır. Aruzu başarıyla Türkçeye uygulamış, Türk aruzu haline getiren şairlerden olmuştur. “Ok” şiiri dışında bütün şiirlerini aruzla yazmıştır. “Türkçe ağzımda annemin sütüdür.” demiştir. Hayatı boyunca hiç eser yayımlamamıştır. Bu yüzden “Esersiz şair” olarak nitelendirilmiştir. Ölümünden sonra şiir ve düz yazıları kitap haline getirilmiştir. “Sessiz Gemi, Süleymaniye’de Bayram Sabahı, Akıncı, Mohaç Türküsü” şairin en önemli şiirleridir. Eğil Dağlar, Milli Mücadele’deki kahramanlar için yazılmış bir kitaptır.

Sessiz Gemi adlı şiir Türk edebiyatına damga vurmuş en önemli şiirlerden biridir. Bu şiirde “ölüm” sözcüğü hiç kullanılmadan ölüm teması işlenmiş, ancak insanın ölmesinden ziyade sevdiği kadına duyduğu aşkın ölümü anlatılmıştır.

Yahya Kemal Beyatlı’nın Eserleri Nelerdir?

Şiir: Kendi Gök Kubbemiz (yeni nazım biçimleriyle ve sade Türkçeyle yazdığı şiirleri yer alır), Eski Şiirin Rüzgârıyla (eski nazım biçimleriyle yazdığı şiirleri yer alır), Rubailer ve Hayyam Rubailerini Türkçe Söyleyiş, Bitmemiş Şiirler Deneme: Aziz İstanbul, Eğil Dağlar (İstiklal Savaşı ile ilgili yazıları yer alır.), Edebiyata Dair (sanat ve edebiyat yazıları yer alır), Tarih Musahabeleri Biyografi: Siyasi ve Edebi Portreler Anı: Çocukluğum Gençliğim, Siyasi ve Edebi Hatıralar

Yorum yapın