Ömer Seyfettin

PDF Olarak İndir

Ömer Seyfettin Kimdir Hayatı Biyografisi Eserleri Edebi Kişiliği

Türk edebiyatının önde gelen hikaye yazarlarındandır. Hayatı boyunca Türk edebiyatının millileşmesi için çalışmış, bu amaçla yazdığı hikayeleriyle tanınmıştır. Ömer Seyfettin, Selanik’te yayımlanan Genç Kalemler dergisindeki yazılarıyla ön plana çıkmış ve bu dergide Nisan 1911 ’de yayımladığı Yeni Lisan başlıklı yazısıyla Milli Edebiyat akımının başlangıç bildirisini yazmıştır.

Günlük konuşma dilini kullanması, öykülerine canlı ve etkileyici bir özellik katmıştır. Bu yüzden toplumun her kesimi tarafından okunan edebiyatçılarımızdan biri olmuştur. Genellikle realist bir anlayışla eser verme düşüncesinde olan sanatçı, öykülerinde Maupassant (olay) tarzı bir üslubu vardır. Bu bakımdan o bir olay öykücüsüdür.

Konularını öyküye dönüştürürken yergiye, polemiğe, komik durumlara ve toplumsal yorumlara da yer verir. “Ferman, Pembe İncili Kaftan, Başını Vermeyen Şehit, Forsa, Topuz” gibi öykülerinde Türk tarihinden aldığı konuları işledi. “Kaşağı, İlk Namaz, And, Falaka” gibi öykülerinde çocukluk dönemini işlemiştir.

Ömer Seyfettin Hikayeleri Eserleri Nelerdir

Hikaye: Falaka, Forsa, Kızıl Elma Neresi, Yüksek Ökçeler, Perili Köşk, Bomba, Beyaz Lale, Gizli Mabet, Bahar ve Kelebekler, Kaşağı, İlk Düşen Ak, Pembe İncili Kaftan, Harem, Yüzakı, Kurumuş Ağaçlar, Aşk Dalgası, Zeytin Ekmek, Primo Türk Çocuğu, İlk Namaz, And, Başını Vermeyen Şehit…

Roman: Efruz Bey, Yalnız Efe (uzun öykü), Ashab-ı Kehfimiz

Yüksek Ökçeler: Ömer Seyfettin, bu hikayesinde Hatice Hanım karakteriyle Batı hayranlığını, şekil üzerinde uygulamaya çalışan bir kadın tiplemesinden faydalanarak dile getirir. Hikayenin sosyal içerikli diğer bir konusu da izdivaç olayındaki çarpıklığın dile getirilişidir. Eserde Hatice Hanım başlıca kahramandır.
Yalnız Efe: Yörük Hoca, Kezban, Tefeci Eseoğlu etrafında şekillenen silahlanıp dağa çıkan Yalnız Efe’nin zulüm yapanları öldürmesini konu alan bir hikayedir.

Yorum yapın